Liberalisme i el futur sistema polític català

Quin paper han de tenir els liberals al futur sistema polític català? En quines files els hem de trobar?

La meva teoria és que el liberalisme té un terreny abonat i natural a Catalunya i que això té manifestacions en la història. Des del fet que al 1936 aquí hi haguessin anarquistes enlloc de comunistes com la naturalesa proto-liberal del parlamentarisme català de l’edat mitjana.

Aquest és el sistema polític que crec es donarà:

Conservadorisme:

Segur que s’expressa mitjançant els cristianodemòcrates d’UDC que tot i ser una força minoritària a la societat Catalana, es veuran reforçats progressivament per elements de l’actual Partit Popular i eventualment enllaçaran amb quina sigui l’expressió del conservadorisme nadiu, molt més fort, del País Valencià i les Illes Balears quan aquest abandoni el Partit Popular.

El conservadorisme d’UDC crec que serà com el d’ara, moderat. No crec que l’element ultra-conservador d’arrel islàmica s’expressi políticament puix que, o bé rebutja el sistema o es extremament cínic i per tant donarà suport a la socialdemocràcia com a França per raons de redistribució econòmica.

Socialdemocràcia:

S’ha d’expressar i hem d’esperar que sigui a través d’ERC. Tot i que ERC ha tingut una història convulsa i molta gent de diverses ideologies queda clar que avui en dia ha de ser el partit hereu de la socialdemocràcia a Catalunya. Això és bo ja que un dels elements més tòxics dels partits socialdemòcrates europeus és l’origen marxista i això no ho veig a ERC. Si ERC fos el partit socialdemòcrata català això repercutiria en un millor sistema polític i sobretot més salubre. La gent del “per tots els mitjans” són tòxics. Si algú es va sorprendre pel repugnant episodi dels pakistanesos es que no coneix prou el socialisme fabianista.

Ja fora de la socialdemocràcia estricte veig a ICV fent el mateix paper que ha fet amb el PSC respecte a ERC. Una força del socialisme influenciant i empenyent ERC cap a posicions més estatalistes depenent de la seva força. No hi ha raó per a la CUP a llarg termini. I en quant al PSC hem de procurar, ja no els liberals sinó qualsevol que estimi el país, que no tingui recorregut.

Liberalisme:

Presumiblement CDC ocuparà l’espai del liberalisme “light” mes que sospitós estil Platforma Obywatelska un cop dividida CIU i probablement serà el partit central de Catalunya un cop ERC sigui mes el partit socialdemòcrata que el partit independentista. Sobretot tenint en compte que CDC es força socialdemòcrata en el fons.

Es aquí doncs on els liberals haurien de crear un partit liberal que servís com a equivalent del que es ICV però per a CDC. Que serveixi per a lobby per a fer les polítiques de CDC més liberals tant en terreny econòmic com social.

Els liberals descrits com a tal en aquest país som relativament pocs. I encara menys els organitzats però un diputat però un diputat l’hauríem de poder treure i començar així a posar el nostre discurs en l’opinió pública i els debats electorals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *